Omgevingsvergunning
Een binnenplanse omgevingsplanactiviteit (OPA), is een activiteit waarvoor het omgevingsplan bepaalt dat daarvoor een omgevingsvergunning nodig is. Er zijn ook buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA). Dat is het geval wanneer een activiteit er niet binnen past. Een eerste toets is dus om na te gaan of de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling kan of niet.
Wanneer omgevingsvergunning nodig?
Wanneer bouwen onderdeel uitmaakt van het plan, dien je na te gaan of dit bouwvergunningvrij kan. Zo niet, dan dien je ook hiervoor een omgevingsvergunning aan te vragen en een omgevingsvergunning aanvragen en/of afmelden.
Vergunningaanvragen worden ingediend via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Een initiatiefnemer kan één meervoudige aanvraag of meerdere enkelvoudige aanvragen indienen.
Onder de Omgevingswet geldt voor zowel een OPA als een BOPA de reguliere procedure van 8 weken, welke éénmalig met 6 weken verlengd mag worden. In sommige maatwerkgevallen kan er gekozen worden voor de uitgebreide procedure van 6 maanden. Deze mag ook éénmalig met 6 weken verlengd worden
Binnenlandse omgevingsplanactiviteit (OPA)
In het omgevingsplan worden de beoordelingsregels over het verlenen van de omgevingsvergunning opgenomen. Wanneer aan deze beoordelingsregels kan worden voldaan, kan de omgevingsvergunning verleend worden.
Buitenlandse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
Indien een voorgenomen activiteit niet binnen de beoordelingsregels past, dient er ook een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Hierbij zal aan de ‘voorkant’ uitgebreider getoetst worden aan onder andere het beleid dat van toepassing is bij de desbetreffende gemeente. Het is van belang dat de voorgenomen ontwikkeling goed onderbouwd is, zeker als het niet rechtstreeks past binnen het plan en/of het geldende beleid.
Ruimtelijke onderbouwing voor omgevingsvergunning
Wij kunnen de ruimtelijke onderbouwing, die nodig is voor de aanvraag van een omgevingsvergunning, voor je opstellen. In de ruimtelijke onderbouwing wordt gemotiveerd dat de ontwikkeling beleidsmatig, planologisch, juridisch en milieutechnisch vanuit agrarische invalshoek haalbaar en aanvaardbaar is. We zorgen er tevens voor dat noodzakelijke onderzoeken worden verricht. Denk hierbij aan bodemonderzoek, onderzoek naar flora en fauna en akoestisch onderzoek. Een belangrijke eis bij vrijwel elke omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan is een landschappelijk inpassingsplan.
Meer weten over omgevingsvergunningen?
Wil je graag meer informatie of hulp bij omgevingsvergunningen? Vul het formulier in en onze vanBuiten agrarisch adviseurs nemen contact met je op!
Neem contact met mij op
Team