Omgevingsplan
Heb je plannen voor je eigen bedrijf of locatie? Wil je een stal bijbouwen, een nevenactiviteit toevoegen of een andere bestemming aan je locatie geven? Om te weten wat er op jouw situatie en/of jouw locatie van toepassing is qua regelgeving, is het van belang om het omgevingsplan voor ruimtelijke ontwikkeling te raadplegen. Hierin worden functies aan locaties toebedeeld en worden regels verbonden aan bepaalde activiteiten met mogelijke gevolgen voor de fysieke leefomgeving.
Van bestemmingsplan naar omgevingsplan?
Daar waar we het voorheen hadden over een bestemmingsplan, hebben we nu te maken met een omgevingsplan. Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet, een wet die is bedoeld om de regels voor ruimtelijke projecten te bundelen en eenvoudiger te maken.
De praktijk zal moeten uitwijzen hoe het een en ander zal verlopen. Wat wel zeker is, is dat een aantal bekende zaken zullen gaan veranderen. Eén van die zaken is de introductie van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). Gemeenten hebben onder de Omgevingswet slechts één omgevingsplan voor het hele grondgebied. Vanaf 1 januari 2024 worden álle vigerende bestemmingsplannen van een gemeente beschouwd als hét omgevingsplan. Dit is een tijdelijk omgevingsplan, omdat gemeenten tot 2032 de tijd krijgen om één nieuw omgevingsplan voor het grondgebied vast te stellen. Daarbij biedt de Omgevingswet gemeenten de ruimte om het plan globaler en flexibeler in te richten.
Meer weten?
Voor jou is van belang te weten dat voorlopig, binnen de meeste gemeenten, de reeds bekende regels uit de bestemmingsplannen nog leidend zullen zijn. Wij kunnen voor je beoordelen of jouw plan c.q. voornemen nog passend is binnen de regels. Of dat het vanuit agrarisch oogpunt noodzakelijk en mogelijk is om van deze regels af te wijken.
Contact opnemen over omgevingsplannen
Team