Nieuws | Nieuwe subsidieregeling: Gebiedsgerichte beëindiging veehouderijlocaties Limburg
Om de natuur te herstellen en ruimte te creëren om de vergunningverlening weer op gang te brengen, komt de Provincie Limburg met een subsidieregeling voor veehouders die (vrijwillig) willen stoppen. Deze regeling is onderdeel van de bredere stikstofaanpak waar de provincie momenteel aan werkt. De hoofdlijnen van dat plan worden begin juni 2025 verwacht, en het volledige plan moet vóór de zomer worden vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Sinds dinsdag 15 april jl. is de volledige regeling te bekijken op de website van de provincie Limburg.
Maatwerk
Deze regeling biedt meer flexibiliteit dan eerdere landelijke regelingen, omdat veehouders ook kunnen kiezen voor gedeeltelijke beëindiging van hun bedrijf — bijvoorbeeld door minder vee te gaan houden.
Veehouders die interesse hebben, moeten zich eerst registreren via een verplicht belangstellingsformulier. Zo krijgt de provincie inzicht in het aantal potentiële deelnemers. Dit formulier is vanaf 22 april 2025 te vinden op de website van de provincie Limburg, en kan worden ingevuld tot en met 14 mei 2025. Op basis van het aantal aanmeldingen wordt daarna het subsidieplafond vastgesteld, waarna de regeling officieel wordt opengesteld.
Wie komt er in aanmerking?
Veehouders die voldoen aan de volgende voorwaarden, komen in aanmerking:
· Voorafgaand aan het indienen van een subsidieaanvraag heeft de aanvrager zijn of haar belangstelling kenbaar gemaakt bij de Provincie Limburg. Het laten registreren van deze belangstelling kan gedurende de periode 22 april 2025 tot en met 14 mei 2025;
· De veehouderijlocatie ligt binnen een beekdal, overgangsgebied Natura 2000 en/of zandgrond in Nederlands Limburg;
· De vermindering van de stikstofemissie door volledige of gedeeltelijke sluiting bedraagt meer dan de vastgestelde drempelwaarde:
- 250 kg ammoniak per kalenderjaar voor vleesrunderen of melkvee, gecombineerd met maximaal 25 andere landbouwhuisdieren die behoren tot een andere diercategorie.
- 750 kg ammoniak per kalenderjaar voor andere landbouwhuisdieren dan vleesrunderen of melkvee.
- 750 kg ammoniak per kalenderjaar voor vleesrunderen of melkvee, gecombineerd met meer dan 25 andere landbouwhuisdieren.
Om te kunnen bepalen of de stikstofemissie van een veehouderijlocatie voldoet aan de bovengenoemde drempelwaarde, wordt uitgegaan van:
· Het gemiddelde aantal landbouwhuisdieren dat op de veehouderijlocatie werd gehouden twee kalenderjaren voorafgaand aan het kalenderjaar waarin de subsidievraag is ingediend;
· Dit aantal wordt vermenigvuldigd met de emissiefactor die op het moment van de subsidieaanvraag geldt;
· De berekening houdt ook rekening met het type stal of huisvestingssystemen waarin de dieren gehuisvest worden.
Wat wordt er vergoed?
Veehouders die vrijwillig geheel of gedeeltelijk stoppen met hun bedrijf via deze stoppersregeling, kunnen een vergoeding krijgen voor verschillende kosten die bij die beëindiging komen kijken. De subsidie is bedoeld om ondernemers te compenseren voor verlies van waarde en gemaakte kosten. De provincie vergoedt tot 100% van de volgende onderdelen:
· Productierechten
Als productierechten (zoals fosfaat- of dierrechten) vervallen door het stoppen, wordt de waarde daarvan volledig vergoed. Dit geldt tot maximaal het aantal rechten dat nodig was voor het gemiddeld aantal dieren in het referentiejaar.
· Waardeverlies van stallen of andere voorzieningen
De provincie vergoedt het waardeverlies van de gebruikte productiecapaciteit (zoals stallen), op basis van een taxatie op het moment van de subsidieaanvraag. NB: de regeling houdt de mogelijkheid open voor ondernemers om stallen te hergebruiken voor andere activiteiten dan het houden van landbouwhuisdieren, mits de gemeente hiermee akkoord gaat.
· Sloop- en verwijderingskosten
Kosten voor het (gedeeltelijk) afbreken en verwijderen van stallen of installaties worden volledig vergoed, mits je minimaal drie offertes opvraagt en de laagste prijs marktconform is. De vergoeding is nooit hoger dan wat de provincie heeft getaxeerd.
· Vergunningen en planologische procedures
Kosten voor leges van vergunningen die nodig zijn voor het stoppen of aanpassen van het bedrijf worden vergoed tot maximaal €5.000,-.
· Adviesdiensten
Advieskosten die direct samenhangen met de uitvoering van de regeling (bijvoorbeeld juridisch of financieel advies) worden vergoed tot maximaal €5.000,- per veehouder.
Looptijd en afhandeling
Deze subsidie is gepubliceerd in het Provinciaal Blad. Het is op dit moment nog niet precies duidelijk op welke datum de formele aanmelding voor deelname aan deze regeling van start zal gaan. Desondanks is het van belang dat mogelijke belangstelling voor deelname in de komende weken kenbaar wordt gemaakt. Wij verwachten dat de formele aanmelding opgesteld zal worden ergens begin juni 2025. De formele aanvragen zullen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.
Wil jij meer weten, of wil je graag met iemand sparren over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs van milieu, via 0475-494407. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met jouw vaste adviseur van vanBuiten.
overzicht